Familiegeschiedenis

De Nederlandse familie Paapst stamt af van Johann Christian Pabst, geboren op 31 augustus 1763 te Emden (Duitsland) als zoon van Jan Janssen Pabst van Steenhuisen en Jantje Martinus Pool.

Deze Johann Christian trouwde in 1798 met Catharine Harms de Boer en was de tolschrijver (een hoge overheidsambtenaar die zich bezig hield met de registratie van belastingen)  van de stad Emden.  Zijn op 4 juni 1801 in Emden geboren zoon, Harm Friederich, zou rond 1822 gaan emigreren richting Nederland, alwaar hij bij de inschrijving in de burgerlijke stand foutief als Paapst is ingeschreven. Later zou hij zelf ook zijn naam zo gaan schrijven. Alle rechtstreekse nakomelingen van hem dragen daarom deze naam. Andere nakomelingen van Johann Christian voeren de naam Pabst. Een aantal van hen zijn geëmigreerd naar Amerika.   

De stamboom is online beschikbaar.

In het familiewapen is de gouden harpij te zien, welke verwijst naar het wapen van de stad Emden. De steekhelm verwijst naar de Duitse oorsprong van de familie. De pauselijke tiara verwijst naar de middeleeuwse naam Pabst, en werd in het verleden ook door andere (von/van) Pabst families gebruikt.  De ganzenveren verwijzen naar de tolschrijver.